Πόσο σημαντικό είναι το Mentoring?

Είναι το mentoring πιο αναγκαίο και σημαντικό σήμερα από ποτέ?

Κατηγορηματικά ΝΑΙ

Το mentoring έχει να κάνει με την ηγεσία και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε . Και όλοι αυτό επιζητούμε

Σε εποχές σαν την τωρινή, επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την ψυχολογική και όχι μόνο τόνωση των ανθρώπων γνωρίζουν άνθηση .Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι — εμείς όλοι δηλαδή— ψάχνουμε για διέξοδο στα όποια προβλήματα μας δημιούργησε η κρίση είτε είναι προσωπικά είτε επαγγελματικά

Για τις επιχειρήσεις αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς όλοι οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες θέλουν να έχουν κάποια στήριξη (έμμεση ή άμεση) από κάποιον τρίτο που είναι έξω από τη δική τους εργασία και βλέπει τα πράγματα με πιο ψυχρό μάτι.

Αυτήν την ανάγκη καλείται να καλύψει ο μέντορας. Δεν είναι σύμβουλος αλλά ένας άνθρωπος που στέκεται πλάι στον επαγγελματία ,τον ακούει και εκφράζει τη γνώμη και την άποψη του. Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο μέντορας σε συνδυασμό με τις δεξιότητες που διαθέτει και την κουλτούρα που έχει , είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες σήμερα.

Στο σημερινό άρθρο – που αποτελεί συνέχεια του προηγούμενο (δημοσιεύθηκε τον Μάιο 2020) θα εξετάσουμε τις παραμέτρους που υφίστανται στην τωρινή κρίση -οικονομική, επιδημιολογική, οικογενειακή- και πως ο μέντορας μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την αναστροφή και επανίδρυση της προσωπικότητας, της δουλειάς ,της επιχείρησης.

Δηλαδή πως θα είναι ο άνθρωπος, ο επαγγελματίας την επόμενη μέρα.

Στο πρώτο μέρος του προηγουμένου άρθρου τονίσαμε το γεγονός ότι η επιχείρηση , ο επαγγελματίας και όλοι μας γενικά πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Όχι να κάνουμε επανεκκίνηση. Αλλά επανέναρξη. Ένα νέο ξεκίνημα. Από τη βάση.

Γιατί αυτή η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία που μας δίνεται να πάρουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας.

  • Πως θα, είμαστε πλέον σαν οντότητες, άτομα, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες.
  • Τι είναι αυτό που πρέπει να ξανασκεφτούμε , να αλλάξουμε , να προσαρμόσουμε.
  • Πως θα κάνουμε αυτές τις αλλαγές?
  • Τι εργαλεία έχουμε και τι θα χρειαστούμε επι πλέον?
  • Πως θα συγχρωτισθούμε με το περιβάλλον, με τους ανθρώπους γύρω μας , τους συγγενείς, τους φίλους , τους συνεργάτες?

Έτσι ώστε η νεα πραγματικότητα να μας βρει καλύτερα προετοιμασμένους για τη νεα αυτή κατασταση.

Αναφέραμε για την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός σχεδίου. Ενός πλάνου. Το ονομάσαμε Επιχειρηματικό σχέδιο (Ε.Σ.)

Δηλαδή ένα σχέδιο το οποίο θα περιγράφει και θα απεικονίζει :

  • Τις ιδέες και το όραμα μας
  • Τις σκέψεις μας
  • Τον τρόπο δουλειάς
  • Τα μέσα- εργαλεία που χρειαζόμαστε και είναι αναγκαία
  • Τον χώρο στον οποίο κινούμαστε
  • Τους στοχους που θέλουμε να πετύχουμε
  • Τον τρόπο υλοποίησης και ελέγχου

Αλλά προσοχή. Ένα σχέδιο μικρό και πρακτικό . Που οπωσδήποτε να ακολουθήσετε. Ώστε να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα του στη πορεία.

Σ’ αυτήν την νεα πορεία η βοήθεια και η συμμετοχή του μέντορα είναι σημαντική και έρχεται να καλύψει το κενό. Τι και πως να το κάνω?

Ο μέντορας είναι αυτός ο οποίος διαθέτει εμπειρίες και γνώσεις που σωρευθήκαν στα χρόνια και έχει την κατάλληλη πιστοποίηση (εκπαίδευση και κατάρτιση) να ακούσει , να δώσει ιδέες , να προτείνει λύσεις και να κατευθύνει τους ανθρώπους να περάσουν στα επόμενα στάδια της δημιουργίας.

Ο μέντορας θα ακούσει . Θα κάνει ερωτήσεις. Ώστε να αντιληφθεί ποιός στο βάθος είναι ο συνομιλητής του. Πως σκέπτεται , πως νιώθει, τι αντιμετωπίζει, πως θα ήθελε να είναι ????  Είναι ένα είδος εξομολόγησης και ο μέντορας είναι ο…εξομολογητής.

Ο μέντορας θα βοηθήσει τον επιχειρηματία μέσω της ανοικτής επικοινωνίας να:

  • Αντιληφθεί πράγματα και καταστάσεις μέσα από το μάτι του τρίτου , του αντικειμενικού και εξωτερικού παράγοντα
  • Δώσει ιδέες , προτάσεις και λύσεις σε θέματα που ο ίδιος είτε δεν θέλει είτε αποφεύγει να αντιμετωπίσει

Οι μέντορες , με μια λέξη, είναι «σύμβουλοι ψυχής» . Είναι άνθρωποι που έχουν τις γνώσεις , την εμπειρία και το μεράκι να προσφέρουν. Να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες στη δύσκολη πορεία τους …μετα την κρίση. Αλλά και στη διάρκεια της.

Έχουν εκπαιδευτεί και έχουν κριθεί λαμβάνοντας αντίστοιχη πιστοποίηση ώστε να απολαμβάνουν τον σεβασμό του «πελάτη» . Μεταφέρουν τη γνώση και εμπειρία τους με τρόπο κατανοητό και κατευθύνουν τον «πελάτη» προτείνοντας λύσεις και ιδέες απλές, πρακτικές και εφαρμόσιμες. Δεν πιέζουν για την εφαρμογή αλλά είναι δίπλα και παροτρύνουν στην εφαρμογή.

Ο μέντορας είναι έννοια σχετικά νεα στην Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Ο Έλληνας -είναι γνωστό αυτό- είναι ατομιστής και εγωιστής. Θεωρεί ότι τα ξέρει όλα και δεν έχει ανάγκη από εξωτερική βοήθεια. Μέσα του όμως και βαθιά , γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια από άλλους , όπως είναι οι  μέντορες ή εξωτερικοί συνεργάτες, οι οποίοι έχουν εμπειρία και γνώσεις  και θα είναι κοντά μας για να μας  βοηθήσουν να αποφασίσουμε ποιο δρόμο θα επιλέξουμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας..

Αυτό δείχνει υγεία. Και φέρνει θετικά αποτελέσματα . Ειδικότερα σήμερα . Στην εποχή της κυριαρχίας των social media. Που οι άνθρωποι δεν σκέφτονται. Απλά διαβάζουν στο tablet ότι τους …σερβίρεται. Και το θεωρούν σωστό και πανάκεια.

Θεόδωρος Κόκκορης

Σεπτέμβριος 2020


Ο Δρ. Θεόδωρος Κόκκορης είναι καθηγητής Διεθνούς marketing και επιχειρηματικότητας και εξειδικευμένος σύμβουλος σε θέματα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, Επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα, επενδύσεων και εξωστρέφειας επιχειρήσεων. Είναι πιστοποιημένος αξιολογητής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επενδυτικών προτάσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και πιστοποιημένος επιθεωρητής ISO και ξενοδοχείων. Αρθρογράφος και συγγραφέας βιβλίων σε θέματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα, το marketing, την επικοινωνία, τις πωλήσεις, τις Διεθνείς σχέσεις, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, το Business and Marketing plan, κ.ά.