Σε κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, παρουσιάστηκαν σε πανηγυρική εκδήλωση τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Έγκαιρη Προειδοποίηση Επιχειρήσεων», τη Δευτέρα 11/11/2019.

Στην Ελλάδα, υπεύθυνοι για την εφαρμογή του ήταν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Παρουσία πλήθους εκπροσώπων της Πολιτείας, των κομμάτων, της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας, οι Πρόεδροι του Ε.Ε.Α. και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ.κ.  Γ. Χατζηθεοδοσίου και Γ. Καββαθάς αντίστοιχα, στις τοποθετήσεις τους εστίασαν στη σημασία του προγράμματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης πόρων για τη συνέχισή του.

Συνολικά στηρίχθηκαν, από διαγνώστες και 290 Εθελοντές Μέντορες διαφόρων ειδικοτήτων, περισσότερες από 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν προβλήματα ή βρίσκονταν σε πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης. Όπως ανέλυσαν οι συντονιστές του Προγράμματος από Ε.Ε.Α. και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ.κ. Σ. Κοσκοβόλης και Ηλ. Γεωργόπουλος αντίστοιχα, κατά την υλοποίησή του δημιουργήθηκαν νέα εργαλεία, όπως η μεθοδολογία της διαγνωστικής, ο οδικός χάρτης για τη ρύθμιση οφειλών και οδηγοί για τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, τη διαμεσολάβηση, το digital marketing,  το branding μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, ψηφιακό εργαλείο για τις πωλήσεις και τον έλεγχο των οικονομικών των μικρών επιχειρήσεων.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάσης εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής κ. Γ. Τσίπρας τόνισε τον καθοριστικό ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μ. Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει γενναίες αποφάσεις για να στηριχθεί το μικρομεσαίο επιχειρείν.

Για την ευρωπαϊκή εμπειρία του Προγράμματος μίλησε ο Γενικός Συντονιστής του κ. Morten Moller, τους παράγοντες πίσω από την χρεοκοπία των επιχειρήσεων, με βάση διεθνείς έρευνες και πρακτικές, ανέλυσε ο καθηγητής του Leiden University κ. Jan Adriaanse, ενώ τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες από την εφαρμογή του Early Warning στην Φινλανδία μετέφερε η κα. Mira-Maria Kontkanen από την Ομοσπονδία Φινλανδικών Επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους πρώτους 108 Μέντορες να λαμβάνουν από τους Προέδρους του Ε.Ε.Α. και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ την πιστοποίησή τους με πρότυπο ISO 17024 (πιστοποίηση επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων).

Στο πλαίσιο μίας εκδήλωσης με επίκεντρο το μικρομεσαίο επιχειρείν, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Α. κ. Δ. Γαβαλάκης παρουσίασε ΕΕΑ Mobile App, ένα πολύτιμο ψηφιακό εργαλείο «στα χέρια» του σύγχρονου επαγγελματία – μικρομεσαίου επιχειρηματία.