Αναλαμβάνοντας το ρίσκο της επιχειρηματικότητας πολλοί θεωρούν ότι  οφείλουν να τα έχουν όλα ξεκάθαρα στο μυαλό τους, ότι αν δουλέψουν «με τη μηχανή στο φουλ», δεν θα προκύψουν προβλήματα και μπερδέματα και πως εάν έχουν όλες τις απαντήσεις για κάθε δυσκολία που τυχόν προκύψει θα αποδυναμώσουν το ρίσκο και το βέλος της επιτυχίας θα βρεθεί σε ανοδική πορεία.

Με αυτές τις σκέψεις ξεκινούν και προχωρούν με αισιοδοξία και ζήλο. Και ξαφνικά, εκεί γύρω στην τετραετία, πενταετία ίσως και παραπάνω, γίνεται η «έκρηξη»! Στην εικόνα της επιχείρησης αποτυπώνεται ένα ανεπιτυχές αποτέλεσμα που δεν δικαιώνει τις αρχικές προσδοκίες.

Η αποτυχία έχει πολλές παραμέτρους. Δεν αφορά μόνο στα οικονομικά.

Ο επιχειρηματίας αισθάνεται άχρηστος, ανίκανος και εκτεθειμένος  απέναντι στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Αυτό τον καταρρακώνει συναισθηματικά και ψυχολογικά, τον αποθαρρύνει και τον απομακρύνει από κάθε προσπάθεια ανάνηψης.

Κι εδώ υπεισέρχεται η προσωπική δύναμη του επιχειρηματία!

Ας δούμε την κατάσταση μέσα από μια ιστορία.

Μια φορά, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ζούσε ένας φιλεύσπλαχνος και αλτρουιστής γέροντας ονόματι Τηλέμαχος.

Για πολλές νύχτες συνέχεια ο Τηλέμαχος ονειρευόταν ότι ταξίδευε στην Πράγα κι έφτανε στη γέφυρα ενός ποταμού. Ονειρεύτηκε ότι δίπλα στο ποτάμι, κάτω από τη γέφυρα, βρισκόταν ένα δασύφυλλο δέντρο. Ονειρεύτηκε ότι ο ίδιος έσκαβε ένα λάκκο δίπλα στο δέντρο κι έβγαζε ένα θησαυρό που θα του πρόσφερε ευημερία και ηρεμία για όλη τη ζωή του.

Στην αρχή, ο Τηλέμαχος δεν έδωσε σημασία. Όταν, όμως, το όνειρο επαναλήφθηκε επί αρκετές εβδομάδες, υπέθεσε ότι έκρυβε κάποιο μήνυμα και αποφάσισε να μην περιφρονήσει αυτήν την πληροφορία που ερχόταν από το Θεό, ή ποιος ξέρει από πού.

Ακολουθώντας, λοιπόν, τη διαίσθησή του, γέμισε τη βαλίτσα του κι έφυγε με το τρένο για την Πράγα. Ύστερα από πολλές ώρες, ο γέροντας έφτασε στην Πράγα κι έπιασε να ψάχνει για τη γέφυρα του ποταμού στα περίχωρα της πόλης.

Δεν υπήρχαν πολλά ποτάμια ούτε πολλές γέφυρες, κι έτσι βρήκε γρήγορα το μέρος που γύρευε. Όλα ήταν όπως στο όνειρό του!

Το ποτάμι, η γέφυρα, και στη μια πλευρά του ποταμού το δέντρο όπου έπρεπε να σκάψει.

Υπήρχε όμως, μια λεπτομέρεια που δεν εμφανιζόταν στο όνειρο. Τη γέφυρα τη φρουρούσε μέρα-νύχτα ένας στρατιώτης της αυτοκρατορικής φρουράς.

Ο Τηλέμαχος δεν τολμούσε να σκάψει όσο ο στρατιώτης βρισκόταν εκεί. Κατασκήνωσε κοντά στη γέφυρα και περίμενε. Τη δεύτερη νύχτα, ο στρατιώτης υποπτεύθηκε τον άνθρωπο που είχε κατασκηνώσει κοντά στη γέφυρα και πλησίασε να τον ανακρίνει.

Ο γέρος δεν βρήκε λόγο να του πει ψέματα. Του εξήγησε ότι είχε έρθει από μια μακρινή πόλη γιατί είχε ονειρευτεί ότι στην Πράγα, κάτω από μια γέφυρα σαν κι αυτή, υπήρχε θαμμένος ένας θησαυρός.

Ο φρουρός ξέσπασε σε δυνατά χάχανα.

«Έκανες τόσο μεγάλο ταξίδι για μια βλακεία»,  του είπε.

«Εδώ και τρία χρόνια εγώ ονειρεύομαι, κάθε νύχτα ότι στη Θεσσαλονίκη, κάτω από την κουζίνα ενός γέρο-παλαβού που τον λένε Τηλέμαχο, υπάρχει θαμμένος ένας θησαυρός. Χα, χα, χα! Νομίζεις ότι πρέπει να πάω κι εγώ στη Θεσσαλονίκη να σκάψω κάτω από την κουζίνα του; Χα, χα, χα!»

Ο Τηλέμαχος τον ευχαρίστησε ευγενικά και πήρε το δρόμο της επιστροφής.

Μόλις έφτασε σπίτι του, έσκαψε στην κουζίνα του και βρήκε το θησαυρό που ήταν πάντα εκεί θαμμένος.

Ο θησαυρός της προσωπικής δύναμης βρίσκεται βαθιά μέσα στον καθένα.

Αρκεί να την αναζητήσει.

……………………………………………………………………………………………………………………….

Δυο ειδών δυνάμεις επηρεάζουν τις ανθρώπινες ενέργειες.

Η εξωτερική δύναμη και η εσωτερική!

Με την εξωτερική δύναμη αποκτούμε ταυτότητα από ένα διάσημο όνομα, μια μεγάλη περιουσία ή έναν εντυπωσιακό τίτλο, δηλαδή,  προέρχεται από ένα εξωτερικό σημείο αναφοράς, το οποίο  κάποια στιγμή ενδεχομένως  να χαθεί.

Με την εσωτερική δύναμη αποκτούμε ταυτότητα μέσα από την επίγνωση του ίδιου μας του εαυτού.

Εκείνος που αντλεί δύναμη από  το εσωτερικό σημείο αναφοράς διαμορφώνει μια ξεκάθαρη αντίληψη του εαυτού του, που δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες. Παραμένει ανεπηρέαστος από την επίκριση ή την κολακεία και δεν χρειάζεται να προσπαθεί να πείσει οποιονδήποτε για οτιδήποτε, επειδή δεν χρειάζεται να πείσει τον εαυτό του.

Αυτή είναι η πηγή της προσωπικής δύναμης!

Όταν βρεθείς αντιμέτωπος με την αποτυχία, όταν κοιτάξεις τον κόσμο και πεις: «Δεν υπάρχει τίποτα πια για μένα εκεί έξω, χάθηκαν όλα…», ας κοιτάξεις μέσα σου και ας αναρωτηθείς: Αν δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω, μήπως υπάρχει κάτι εδώ μέσα;

Η αποτυχία δεν είναι ο κακός δράκος, αλλά το εργαλείο για να σκάψεις στο σωστό σημείο και να βρεις τον κρυμμένο θησαυρό της δύναμης που φέρνει την επιτυχία.

Και το πρόγραμμα Early Warning είναι ο αγγελιοφόρος που, με τον τρόπο του, σου δίνει το μήνυμα πως η επιτυχία δεν χάθηκε. Τίποτα δεν χάθηκε, είναι ακόμα μέσα σου, από πάντα και το μόνο που χρειάζεται είναι να σηκωθείς, να σταθείς στα πόδια σου, να πάρεις τα όπλα σου, τα παλιά που σου είχε δωρίσει η ελπίδα της αρχής  και τα καινούργια που σου χάρισε η αποτυχία και ετοιμοπόλεμος, με ασπίδα τη νέα γνώση, να πολεμήσεις και ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ!


Η Αγριππίνα Μαδυτινού έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, Διεθνείς Σχέσεις (MSc), και Παιδαγωγικά με εξειδίκευση στην ψυχολογία. Είναι καθηγήτρια, αρθρογράφος και συγγραφέας βιβλίων σε θέματα σχετικά με την πολιτική και την επιχειρηματικότητα και στοχεύει,  μέσω της διεπιστημονικής θεώρησης, να προσφέρει σε επιχειρηματίες επιπρόσθετα εργαλεία για την κατανόηση των προβλημάτων τους, την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων και τον εντοπισμό του ανατρεπτικού παράγοντα που εμποδίζει την εξέλιξη της επιχείρησής τους  Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και  διδάσκει Διεθνές Εμπόριο και Διεθνείς Εμπορικές Σχέσεις, Δημόσιες Σχέσεις, Πρακτική Γραμματείας και Οργάνωση Γραφείου. Εκπαιδεύει νέους επιχειρηματίες, βοηθώντας τους να μετασχηματίσουν τις ιδέες τους σε επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις. Συμμετέχει ως εθελοντής μέντορας στο πρόγραμμα  COSME “Early Warning”. Εμπνεύστηκε και ίδρυσε τη ΜΚΟ ΔΙΕΞΟΔΟΣ, Οργάνωση Αποτροπής του Εκφοβισμού στο σχολικό και στον εργασιακό χώρο.