Της Δρ. Κατερίνας Αθανασίου,

Mindset Motivator & Therapist


Η Μαργαρίτα, είναι μια κοπέλα που προέρχεται από μια πολύ καλή, μεσοαστική οικογένεια της επαρχίας. Ούσα η δεύτερη κόρη, μεγάλωσε όπως πολλά κορίτσια της επαρχίας, με σκοπό να αποκτήσει μια «δουλίτσα» και να γίνει μια καλή σύζυγος και μητέρα. Ο μεγαλύτερος αδερφός της, είχε το προνόμιο να επιλέξει να σπουδάσει και να κάνει τη δική του πορεία ως Καθηγητής Παν/μου, γιατί «ήταν καλός στα γράμματα».
Σπούδασε και εκείνη, για να «έχει ένα χαρτί». Τελείωσε μια σχολή φιλολογίας (κάτι «γυναικείο») και σχεδόν αμέσως μετά τις σπουδές της, βρέθηκε να πρέπει να αναλάβει την επιχείρηση της οικογένειάς της, λόγω αιφνίδιου θανάτου του πατέρα της. Χωρίς την αντίστοιχη εμπειρία στην επιχειρηματικότητα, κλήθηκε να διοικήσει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με προβλήματα, ενώ παράλληλα έπρεπε να στηρίξει την πατρική της οικογένεια, αλλά και τη δική της οικογένεια που απέκτησε στην πορεία, με δύο παιδιά και έναν σύζυγο.
Μην μπορώντας να αντέξει το βάρος όλων των υποχρεώσεων, χωρίζει με τον άντρα της και μένει μόνη, να πρέπει να στηρίξει 3 οικογένειες: τη δική της, την πατρική και την οικογενειακή επιχείρηση.
Η Μαργαρίτα, γονατίζει μπροστά στο βάρος των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί. Πιστεύει ότι είναι μόνη της σε όλα αυτά.  Δεν δέχεται να λάβει βοήθεια και φροντίδα, γιατί απλά δεν έχει μάθει να το κάνει ποτέ.
Πολύ συχνά στις οικογενειακές επιχειρήσεις, τα θέματα που υπάρχουν στο σπίτι, επαναλαμβάνονται στο πεδίο της επιχείρησης. Αλλάζουν τα πρόσωπα, ενώ οι ρόλοι παραμένουν ίδιοι.
Η Μαργαρίτα ήρθε για βοήθεια, όταν άρχισε να έχει έντονες κρίσεις πανικού και άγχος που την παρέλυε. Ευτυχώς για αυτήν, το σώμα της αντέδρασε γρήγορα, με έντονα συμπτώματα κακής υγείας, δείχνοντάς της ότι δεν μπορεί να μείνει άλλο έτσι.
Μετά από αρκετές συνεδρίες Συμβουλευτικής, η Μαργαρίτα άρχισε να «ξαναμπαίνει στο παιχνίδι».
Έμαθε να ζητά βοήθεια, ενεργοποιώντας τους ανθρώπους που είχε δίπλα της και ήταν πρόθυμοι να τη στηρίξουν.  Αναγνώρισε τις ευθύνες της για αυτά που δεν πήγαιναν καλά στη ζωή της και το πώς η ίδια έμενε σε ρόλους που της είχαν δώσει από μικρή και δεν επέτρεπαν την εξέλιξή της.
Σχεδίασε από την αρχή ένα πλάνο ζωής, όπου θα της επέτρεπε να κάνει αυτό που αγαπά, ενώ παράλληλα θα φρόντιζε τους δικούς της ανθρώπους, με τον τρόπο που εκείνη μπορούσε.
Οι συνδέσεις και η συνειδητοποίηση του πού βρίσκεται και του πού θέλει να πάει, επέτρεψαν την αλλαγή και την προσαρμογή στην επιχείρησή της στα νέα δεδομένα της αγοράς, ενώ η ίδια ένιωθε πιο ενδυναμωμένη και αισιόδοξη για το πού μπορεί να φτάσει.
Η σχέση της με τον πρώην άντρα της εξομαλύνθηκε, ώστε να έχει τη στήριξη που χρειαζόταν με τα παιδιά. Η μητέρα της πήρε τη θέση που της ανήκε και η ίδια επέτρεψε στον εαυτό της, να βρει έναν νέο σύντροφο και να εξελιχθεί στην προσωπική και την επαγγελματική της ζωή.
Όλα αυτά δεν έγιναν μέσα σε μια νύχτα, ούτε με μαγικές συνταγές.
Τα εργαλεία υπάρχουν.  Η εφαρμογή και η χρήση τους εξαρτάται από εμάς. Η Μαργαρίτα αποφάσισε ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμη για εκείνη και ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο.  Πήρε βαθιά ανάσα και βούτηξε στον εαυτό της. Με εργατικότητα και πίστη, κατάφερε να ξαναχτίσει τη ζωή της και η ζωή την αντάμειψε για αυτό.
Όταν αποφασίσεις να κάνεις κάτι για αυτό που ζεις και δεν σου αρέσει, θα βρεθεί μπροστά σου όλη η βοήθεια που χρειάζεσαι.
Άλλωστε αν νομίζεις ότι δεν μπορείς ή αν νομίζεις ότι μπορείς, σε κάθε περίπτωση έχεις δίκιο.
Το Game Over στην επαγγελματική ζωή, έρχεται μόνο όταν εσύ το αποφασίσεις.
Έχεις δικαίωμα να βγεις από το συγκεκριμένο παιχνίδι ή να μείνεις και να αλλάξεις πίστα. Ίσως χρειαστεί να πας πίσω, για να ξαναπάς μετά παρακάτω. Αυτή τη φορά όμως, θα ξέρεις πώς να ξεπεράσεις το σημείο που «έπεσες». Έχεις δικαίωμα ακόμη και να αλλάξεις το «παιχνίδι» που παίζεις, την επαγγελματική σου αρένα.
Εάν το επιλέξεις, μπορείς να ξαναμπείς στο παιχνίδι. Βρες τη δύναμη, με συνέπεια και υπευθυνότητα, να αναλάβεις τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχεις δημιουργήσει, από τους προηγούμενους λανθασμένους χειρισμούς.
Ποιες δεξιότητες έχεις αποκτήσει που θα σου είναι χρήσιμες στον ίδιο ή σε άλλο χώρο;
Τι έμαθες από αυτή την προσπάθεια; Ποιους θεωρείς ανεκτίμητους συντρόφους σου σε αυτή την προσπάθεια; Ποιους θα απέφευγες αν ξαναγύριζες το χρόνο πίσω; Για ποιον σκοπό εργάζεσαι;  Τι θέλεις πραγματικά να πετύχεις;
Όλα αυτά είναι τα δικά σου μαθήματα ζωής, που κανένα πανεπιστήμιο και κανένα course δεν μπορεί να σου διδάξει!
Τις απαντήσεις έχεις μόνον εσύ και εσύ μόνο μπορείς να σε επαν-ενεργοποιήσεις.
Εάν πάντως το αποφασίσεις, όλη η βοήθεια που χρειάζεσαι εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά σου!

Η Κατερίνα Αθανασίου προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και παρακίνησης σε άτομα, ομάδες και οργανισμούς ώστε να μεγιστοποιήσουν το δυναμικό τους και να αποκτήσουν ισορροπία, στους τομείς υγείας, καριέρας, σχέσεων, επαγγελματικής επιτυχίας και προσωπικής ευτυχίας.

Είναι ειδικευμένη στην Συστημική Θεραπεία Οικογένειας από την Εταιρία Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης Ανθρωπίνων Συστημάτων και στο Νευρο- Γλωσσικό Προγραμματισμό (Reframe Greece). Είναι μέλος στο δίκτυο της HEAP (Hellas Employee Assistance Programs), τακτικό μέλος της EFTA (European Family Therapist Association), μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής. (drkatherineathanasiou@gmail.com) .

www.drkatherineathanasiou.com