Συνέργεια Μέντορα ‘Έγκαιρης Προειδοποίησης και επιτυχημένης εταιρείας (Μέντορα), για την στήριξη επιχείρησης που αντιμετωπίζει προβλήματα.

της Σοφίας Δημητρίου

Η περίοδος 2018 – 2019 με την εφαρμογή του προγράμματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Επαγγελματιών & Επιχειρήσεων (Early Warning Europe)και με τον συνδυασμό των συμβούλων-διαγνωστών και των Εθελοντών Μεντόρων, συνοδεύτηκε με ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και κοινωνικό πειραματισμό μέσα από την ζύμωση των οποίων αναδείχθηκαν καλές πρακτικές για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πίεση.

Μία τέτοια περίπτωση, την οποία ανέλαβα να βοηθήσω ως εθελόντρια μέντορας, αποτέλεσε ένα  φροντιστήριο ξένων γλωσσών που είχε σε γενικές γραμμές μία ομαλή πορεία. Λόγω της κρίσης άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως απώλεια πελατών, μείωση του τζίρου, η οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη σωστής οργάνωσης και μάρκετινγκ έκαναν ακόμα πιο δυσχερή την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ΚΞΓ (Κέντρων Ξένων Γλωσσών) έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικός, υπερβαίνοντας πολλές φορές ακόμα και τους κανόνες της αγοράς. Βασικό ανταγωνιστή γενικότερα των φροντιστηρίων ιδιωτικής εκπαίδευσης αποτελούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας που συνεχώς επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους, και το ωράριο διδασκαλίας τους απασχολώντας μεγάλο μέρος του διαθέσιμου χρόνου των μαθητών, εκτός του σχολείου. Επιπροσθέτως η δημιουργία του ολοήμερου σχολείου στα δημόσια σχολεία ήρθε να αυξήσει τον ανταγωνισμό. Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι τα ΚΞΓ είναι πολλά σε αριθμό πλέον και αυτό σημαίνει ότι για να επιβιώσουν θα πρέπει να εφαρμόζουν συνεχώς ευέλικτες στρατηγικές και να ακολουθούν τις εξελίξεις.

Οι επιχειρήσεις που δεν είναι σε αυτή τη λογική δεν είναι επαρκώς θωρακισμένες και όπως είναι γνωστό, όταν ο ανταγωνισμός εντείνεται, η κρίση πλήττει περισσότερο τους ευάλωτους.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποίησα με την επιχειρηματία, εφάρμοσα βασικές αρχές business mentoring,  στις οποίες εκπαιδεύτηκα από έμπειρους εκπαιδευτές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πιστοποιήθηκα για τις επαγγελματικές ικανότητες, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17024 όπως:

  • Ενεργητική ακρόαση και Ενσυναίσθηση
  • Δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης για ενθάρρυνση της ανατροφοδότησης
  • Παρακίνηση του επιχειρηματία να θέσει τους στόχους μόνος του αλλά παράλληλα να του παρέχω κάθε δυνατή υποστήριξη για να τους πετύχει
  • Προτάσεις – Ιδέες που να εμπνέουν και να συνάδουν με τους στόχους του επιχειρηματία
  • Βοήθεια στην ανάπτυξη και βελτίωση των δεξιοτήτων του επιχειρηματία
  • Αποφυγή παροχής έτοιμων συνταγών – λύσεων αλλά υπόδειξη κατευθυντήριων γραμμών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων από τον ίδιο τον επιχειρηματία

Από τις συναντήσεις η επιχειρηματίας συνειδητοποίησε και κατέγραψε τις κάτωθι αδυναμίες :

  • έλλειψη αναπαραγωγής στις πωλήσεις της που είχε ως συνέπεια τη μείωση του τζίρου.
  • ελλιπή παρουσίαση στα κανάλια διαφημιστικής προβολής με αποτέλεσμα την αδυναμία της να κάνει στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια αξιοποιώντας τις νέες μεθόδους ψηφιακού μάρκετινγκ και SOCIAL MEDIA και
  • έλλειψη σύγχρονων εκπαιδευτικών  τεχνικών και υποδομών

και δεσμεύτηκε να αλλάξει τη συμπεριφορά της και το προηγούμενο “πρότυπο”, βλέποντας ρεαλιστικά και αντικειμενικά τα προβλήματά της. Αναγνώρισε την ανάγκη να προχωρήσει στην επίλυσή τους, πραγματοποιώντας αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης, διαχείρισης και προώθησης των υπηρεσιών της.

Λόγω της ιδιότητάς μου ως  εργασιακός σύμβουλος επιχειρήσεων  της περιοχής, αναζήτησα  μία σύγχρονη δυναμική επιχείρηση του ίδιου κλάδου, εκτός της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση, με σκοπό τον σχεδιασμό ενός προγράμματος δράσης, με εμπιστοσύνη για τον νέο δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσει, την απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων για την υλοποίηση του σχεδίου, την δοκιμή του νέου ρόλου, την οικοδόμηση ικανότητας και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής της, την επανεκκίνηση σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί στην αγορά, αποδέσμευση από τον παλιό (δυσλειτουργικό τρόπο λειτουργίας) και την ενσωμάτωση των νέων αντιλήψεων με βάση το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο.

Αυτή η πρακτική εξυπηρετούσε  δυο στόχους: την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που ήδη έλειπε από την επιχείρηση και την ενσωμάτωση της συγκριτικής μάθησης ως καλής πρακτικής  “Μαθαίνω πάντα από τον καλύτερο έτσι βελτιώνομαι”.

Απηύθυνα την πρόταση σε ήδη επιτυχημένη – σύγχρονη επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό το εγχείρημα η οποία την αποδέχτηκε με μεγάλη προθυμία.

Πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις μεταξύ επιχείρησης Mentor και επιχείρησης Mentee, υπό την εποπτεία μου προκειμένου να παρακολουθώ την πορεία του Mentoring για την αλλαγή των πρωθύστερων δυσλειτουργικών αντιλήψεων και της οπτικής της για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Τόσο η επιχείρηση Mentor όσο και εγώ σταθήκαμε αρωγοί στην προσπάθεια της επιχειρηματία  να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση, ώστε να αποδεχτεί και να εφαρμόσει τον νέο τρόπο παροχής των υπηρεσιών.

Στην νέα σχολική περίοδο 2019-2020 η επιχείρηση ενσωμάτωσε μια σειρά από προσαρμοσμένες συμβουλές και καλές πρακτικές με συνέπεια να έχει σημαντική αύξηση εγγραφών νέων μαθητών, αλλά και ενός τμήματος ενηλίκων.

Από τα απτά θετικά αποτελέσματα, μετά τις αλλαγές μέσω του mentoring που πραγματοποίησε η επιχειρηματίας, διαπιστώθηκε η προστιθέμενη αξία που απέκτησε, η οποία θα γίνει περισσότερο φανερή στις επόμενες εκπαιδευτικές περιόδους, μετά τις αναγκαίες προσαρμογές μετά την πρώτη εφαρμογή.

Σοφία Δημητρίου

Μέντορας Έγκαιρης Προειδοποίησης Επιχειρήσεων/Εργασιακός Σύμβουλος Εργοδοτών ΟΑΕΔ