Τα πάντα σε μια επιχείρηση, αρχίζουν από την κορυφή!

Κι ένα από τα επιχειρηματικά κλειδιά που καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία των προσπάθειών του επιχειρηματία και του επιτελείου του, είναι:

το είδος της αρχηγίας που ο ίδιος υιοθετεί και η σειρά ιεραρχίας που καθορίζει.  

 

Ο επιχειρηματίας, στα πλαίσια του προσανατολισμού του στο ανθρώπινο δυναμικό, είναι ο ηγέτης που συσπειρώνει, εμπνέει, καθοδηγεί τους συνεργάτες του και δίνει το έναυσμα και την κατεύθυνση των εργασιών στην ομάδα του.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

Εάν ο επιχειρηματίας λειτουργεί αυταρχικά θα τον αντιπαθούν και θα τον υποσκάπτουν σιωπηλά.

Εάν είναι πολύ καλόβολος, παρορμητικά θα κάνουν ό,τι θέλουν και σύντομα θα χάσει τον έλεγχο.

Εάν δίνει ασαφείς εντολές και αφήνει το προσωπικό να εργάζεται χωρίς επίβλεψη, καθένας θα ακολουθεί το δικό του ρυθμό, θα ερμηνεύει τις εντολές σύμφωνα με τις δικές του προσλαμβάνουσες και θα ενεργεί σύμφωνα με το χαρακτήρα του δημιουργώντας πολύπλοκες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Εάν αφήνει την ομάδα να παίρνει αποφάσεις και ζητά τη γνώμη της  δίνοντας πληροφορίες που δεν άπτονται άμεσα του αντικειμένου της εργασίας τους, παραχωρεί εξουσία στην ομάδα δημιουργώντας επιπτώσεις στη δική του ηγεσία.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αποτελεσματική ηγεσία απαιτεί λεπτούς και επιδέξιους χειρισμούς.

Ο λόγος είναι απλός: Οι εργαζόμενοι έχουν γίνει πιο καχύποπτοι απέναντι στην εξουσία. Συγχρόνως, σχεδόν όλοι, θεωρούν τον εαυτό τους αυθεντία στον τομέα τους. Έχοντας την ανάγκη να επιβεβαιώσουν τον εαυτό τους και να νιώσουν σημαντικοί, οι άνθρωποι συνήθως  βάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα πάνω από την ομάδα.

Ωστόσο, ο ισχυρός ηγέτης γνωρίζει πώς να ασκεί επιρροή  στη συμπεριφορά, τη σκέψη και τα συναισθήματα των υφισταμένων, ώστε εθελοντικά και πρόθυμα να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Ο ηγέτης δημιουργεί μια κλίμακα ιεραρχίας, στην οποία οι άνθρωποι δεν θα ασφυκτιούν υπό τη σκιά του, θα σέβονται όμως, την αρχηγία του.

Η δημιουργία σωστής ιεραρχικής κλίμακας είναι μια τέχνη που απαιτεί ταλέντο και  εκπαίδευση.

Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να αναζητήσει ανθρώπους που καλύπτουν τις ατέλειές του και  έχουν τα προσόντα τα οποία δε διαθέτει ο ίδιος και ταυτόχρονα εμπνέονται από τους δικούς του στόχους και τις δικές του αξίες.

Μελετώντας το ιστορικό των υποψηφίων συνεργατών θα αναζητήσει όχι μόνο τα προσόντα, τις ικανότητες και δεξιότητες, αλλά και το ψυχολογικό τους προφίλ πχ. αν είναι νευρικοί, αν αλλάζουν συχνά δουλειά, (αυτό είναι ένα δείγμα δύσκολης προσαρμογής σε κανόνες και συνεργασίες, που εμποδίζει τη συνοχή μιας ομάδας) κλπ.

Ο χαρακτήρας, η ικανότητα συνεργασίας, ανάληψης ευθυνών, αλλά και η συνδυαστική σκέψη είναι εξίσου σημαντικές με την πείρα και την εξυπνάδα τους.

Ο ισχυρός ηγέτης ακολουθεί τα παρακάτω: 7 ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ 

  1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ:

Διαμορφώνει το συνολικό επιχειρηματικό όραμα διαθέτοντας την ικανότητα να οραματίζεται και να εμπνέει την ομάδα συμπαρασύροντάς την σ’ ένα κοινό όνειρο, σ’ έναν κοινό στόχο.

  1. ΕΝΙΑΙΑ ΗΓΕΣΙΑ:

Διατηρεί την ενότητα της αρχηγίας κρατώντας τα νήματα στα χέρια του με τη χρήση της διαπραγμάτευσης και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που εγκυμονεί η συλλογική λήψη αποφάσεων.

Εντοπίζει έγκαιρα αυτούς που τυχόν  θα προσπαθήσουν να διασπάσουν τη συνοχή  της ομάδας, (δημιουργώντας φατρίες για να προωθήσουν τις δικές τους απόψεις και ερμηνεύοντας τις διαταγές του σύμφωνα με τις δικές τους σκοπιμότητες).

Ενεργώντας τάχιστα, τους απομονώνει, ώστε να τους εμποδίσει να δημιουργήσουν αόρατες ρωγμές στην ιεραρχική κλίμακα ή μια βάση εξουσίας από την οποία θα υποσκάψουν τη δική του ηγεσία.

  1. ΖΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:

Δημιουργεί αίσθηση συμμετοχής στα μέλη της ομάδας του ζητώντας τη συμβουλή, τις ιδέες και την άποψη των στελεχών του. Ενσωματώνει τις καλές προτάσεις στη στρατηγική του και απωθεί ευγενικά τις κακές.

  1. ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ:

Διαχωρίζει τα σημαντικά θέματα από τα μικροπράγματα, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό του   περισσότερο χρόνο, ώστε να ασχοληθεί με τη συνολική εικόνα της επιχείρησης.

Προβαίνει σε ασήμαντες, επιφανειακές αλλαγές στη στρατηγική του, αν χρειαστεί, για να καθησυχάσει τους επιφυλακτικούς και ανασφαλείς της ομάδας, στο τέλος όμως, ενεργεί έχοντας εμπιστοσύνη μόνο στο δικό του όραμα.

  1. ΕΠΙΛΕΓΕΙ :

Τοποθετεί τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις: Ανθρώπους που θα θέσουν σε εφαρμογή το πνεύμα των ιδεών του, χωρίς να ενεργούν σαν ρομπότ, αλλά με δυνατότητα ευελιξίας, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Άτομα που   θα λειτουργούν ως  συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στον ίδιο και το προσωπικό.

  1. ΑΝΑΘΕΤΕΙ:

Γνωρίζει ότι οι ασαφείς εντολές, καθώς περνούν από υπάλληλο σε υπάλληλο, τροποποιούνται και φτάνουν στον παραλήπτη με τρόπο που δείχνει  αστάθεια και αναποφασιστικότητα. Όντας σίγουρος για το τι θέλει, δίνει συνοπτικές αλλά σαφείς εντολές στρέφοντας το εργασιακό βάρος στην ομάδα και διαφυλάσσοντας για τον εαυτό του τον τελικό έλεγχο. Χρησιμοποιεί επαινετικό λόγο ο οποίος κάνει τους εργαζομένους να νιώθουν ότι αναγνωρίζεται η συνέπεια και η εργατικότητά τους.

  1. ΚΡΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ:

Κρίνει κάθε συμβάν με λογική διεργασία και αντικειμενικότητα κρατώντας συναισθηματική απόσταση  από τα γεγονότα, δίχως να διασπά ποτέ την αλυσίδα της ιεραρχίας.


Η Αγριππίνα Μαδυτινού έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, Διεθνείς Σχέσεις (MSc), και Παιδαγωγικά με εξειδίκευση στην ψυχολογία. Είναι καθηγήτρια, αρθρογράφος και συγγραφέας βιβλίων σε θέματα σχετικά με την πολιτική και την επιχειρηματικότητα και στοχεύει,  μέσω της διεπιστημονικής θεώρησης, να προσφέρει σε επιχειρηματίες επιπρόσθετα εργαλεία για την κατανόηση των προβλημάτων τους, την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων και τον εντοπισμό του ανατρεπτικού παράγοντα που εμποδίζει την εξέλιξη της επιχείρησής τους.  Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και  διδάσκει Διεθνές Εμπόριο και Διεθνείς Εμπορικές Σχέσεις, Δημόσιες Σχέσεις, Πρακτική Γραμματείας και Οργάνωση Γραφείου. Εκπαιδεύει νέους επιχειρηματίες, βοηθώντας τους να μετασχηματίσουν τις ιδέες τους σε επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις. Συμμετέχει ως εθελοντής μέντορας στο πρόγραμμα  COSME “Early Warning”. Εμπνεύστηκε και ίδρυσε τη ΜΚΟ ΔΙΕΞΟΔΟΣ, Οργάνωση Αποτροπής του Εκφοβισμού στο σχολικό και στον εργασιακό χώρο.