Διαπραγματευτείτε «πρόσωπο με πρόσωπο»

Όλες οι επιχειρήσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί. Γεννιούνται με χαρά και προσδοκίες, αναπτύσσονται, προοδεύουν, συγγενεύουν, αλλά και φθείρονται και αρρωσταίνουν, καμιά φορά τόσο βαριά, που στο τέλος πεθαίνουν.

Ωστόσο:

  • Πριν διαταραχθούν ανεπανόρθωτα η ατομική ,οικογενειακή και επιχειρηματική σας γαλήνη,
  • Πριν χαρακτηρισθούν κόκκινα τα δάνεια σας και καταγγελθούν οι συμβάσεις τους, αλλά ακόμη και μετά από μια τέτοια ανεπιθύμητη εξέλιξη,
  • Πριν καταφύγετε στη λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού,
  • Πριν υποβληθείτε σε επί πλέον χάσιμο χρόνου και έξοδα που πιθανόν να μην φέρουν το επιθυμητό σε σας αποτέλεσμα,

υπάρχει ο δρόμος της απευθείας διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές σας, που τόσο καιρό στηρίζανε την προσπάθεια σας  για την επιβίωση της επιχείρησης σας. Η διαπραγμάτευση αυτή μπορεί  να γίνει είτε από εσάς τον ίδιο, είτε με την άμισθη  συμμετοχή ενός εθελοντή μέντορα μέσω του χρηματοδοτούμενου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Έγκαιρη Προειδοποίηση και 2η Ευκαιρία Επιχειρήσεων», το οποίο τρέχουν στην Ελλάδα το Ε.Ε.Α και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, για επιχειρήσεις σε κρίση, ώστε να μπορέσουν να λάβουν βοήθεια για την διάσωση ή την αναδιοργάνωση τους.

Ασφαλώς, εφόσον η επιχείρησή σας αντιμετωπίζει προβλήματα, έχετε επανειλημμένα επικοινωνήσει με τους πιστωτές σας, τηλεφωνικά ή δια ζώσης. Τη στιγμή όμως, που αποφασίζετε να ζητήσετε ένα διακανονισμό, που θα αποβλέπει στη διάσωσή της, θα πρέπει ν’ ακολουθήσετε μια πιο τυπική διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να στείλετε μια συνοπτική, ας πούμε 2σέλιδη, επιστολή προς αυτούς.

Η επιστολή αυτή  θα πρέπει να περιλαμβάνει: υπόμνηση της καλής, κατά το παρελθόν συνεργασίας σας με  σύντομο ιστορικό της, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχείρησή σας , τις πρωτοβουλίες, που λαμβάνετε για την αντιμετώπιση τους, και στο τέλος μία συγκεκριμένη πρόταση σας για τη διευθέτηση της διαφοράς σας. Εφόσον δε πρόκειται για εταιρία με μεγάλα μεγέθη, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχετικό επιχειρηματικό σχέδιο.

Η γραπτή απάντηση  των  πιστωτών  (θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον τους να σας απαντήσουν), θα αποτελέσει το έναυσμα για μία πιθανή τροποποίηση της αρχικής πρότασης, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της εταιρίας σας. Μπορεί να χρειαστεί ν’ επαναληφθεί η διαδικασία αυτή και άλλες φορές, μπορεί ανάλογα με την περίπτωση να προταθούν και άλλες παράπλευρες κοινά αποδεκτές λύσεις.  Πέρα όμως από κάθε αμφιβολία, είναι γνωστό ότι για να επιτύχει μια διαπραγμάτευση πρέπει να αποβλέπει στο όφελος όλων των πλευρών, οι οποίες καλοπροαίρετα προσπαθούν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση.

 

Μπορείτε βέβαια να προσφύγετε και στις υπηρεσίες ενός εθελοντή «μέντορα» ο οποίος για να μπορέσει ο να εκτελέσει σωστά τον ρόλο του, αρχικά πρέπει να προχωρήσει σε μια διαπροσωπική συζήτηση με τους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις για την επιχείρηση, κατά προτίμηση στον χώρο που στεγάζεται αυτή.

Στη συνέχεια πρέπει να έχει στη διάθεση του:

  • Λίστα όλων των δανειακών υποχρεώσεων της επιχείρησης που θα αναγράφονται : το όνομα πιστωτή, πρόσφατο υπόλοιπο οφειλής, είδος δανείου ή άλλης πίστωσης, διάρκεια αν υπάρχει, τρέχον επιτόκιο εκτοκισμού , το spread και στήλη με διευκρινιστικές παρατηρήσεις.

 

  • Τους ισολογισμούς ή στοιχεία ετών από το 2008 που άρχισε η κρίση μέχρι σήμερα

Είναι ευνόητο ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγματευτικής προσπάθειας πρέπει να υπάρχει ειλικρινή συζήτηση με τους εκπροσώπους της εταιρίας και υποστήριξη από τον λογιστή ή τον οικονομικό διευθυντή της.

Αναμφίβολα, μια τέτοια προσπάθεια αξίζει τον κόπο.

ΜΗ  ΔΙΣΤΑΖΕΤΕ  ΝΑ  ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙΤΕ. Οι πιστωτές σας θέλουν λύσεις, το ίδιο και εσείς.

ΜΗ ΔΙΣΤΑΖΕΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ. Τώρα πλέον γνωρίζετε ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών  στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EARLY WARNING EUROPE είναι κοντά σας σε κάθε σας προσπάθεια.

Δώρα Λιάκου


Η  Δώρα Λιάκου  είναι πτυχιούχος  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ του Α.Π.Θ και μέλος του Ο.Ε.Ε.  Εργάστηκε στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και στη συνέχεια ως ανεξάρτητος ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ – ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.

Σήμερα είναι  βοηθός στο ασφαλιστικό γραφείο «Κωνσταντίνου Γλυνού», παρέχοντας ταυτόχρονα υπηρεσίες εθελοντή μέντορα μέσω του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών . Από τον 10ο  του 2018 συμμετέχει  στο πρόγραμμα πιστοποίησης «Εκτιμητής Ακινήτων» του Ε.Κ.Π.Α.

Έλαβε τις πιστοποιήσεις:

Συμβούλου Πελατών (Χ.Α)

Ειδικού Διαπραγματευτή – Διαπραγματευτή στην αγορά Παραγώγων (Χ.Α)

Πωλητή Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Χ.Α)

Προώθησης Τραπεζικών Προϊόντων (Εθνική Ασφαλιστική).

Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων για Εμπειρογνώμονες Οικονομολόγους (Ε.Κ.Π.Α)

mail : doraliakou@yahoo.com