Γράφει ο 

Μάικ Πετράκης

Co Founder Director at ‘Art InSide Business,

 Μέντορας Early Warning Europe


Πόσο σημαντικό είναι για έναν Ηγέτη να εστιάσει στην ανάπτυξη των μαλακών ικανοτήτων (soft skills)  και κυριότερα στο δημιουργικό του στοιχείο; Πως συνδέονται μεταξύ τους η δημιουργικότητα και η ηγεσία; Πως πρέπει να διαχειριστεί ένας Ηγέτης τον εαυτό και την ομάδα του για την επίτευξη των στόχων σε επιχειρηματικό επίπεδο;

Η δημιουργικότητα χαρακτηρίζεται από την ικανότητα ή τη δύναμη μέσα από την φαντασιακή ικανότητα να παράγουμε κάτι νέο, φρέσκο, ως υπηρεσία, ως προϊόν ως μια νέα μορφή, και είναι η πηγή της καινοτομίας.

Η δημιουργικότητα σύμφωνα με τους πιο σημαντικούς φορείς επιχειρηματικότητας, θα είναι στο μέλλον η πιο σημαντική ικανότητα  – χαρακτηριστικό για την επιχειρηματικότητα και όχι μόνο.

Εστιάζοντας στην δημιουργικότητα για έναν Ηγέτη, είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα. Είτε συνεργάζεται, επικοινωνεί, αναπτύσσει το όραμα της εταιρείας / οργανισμού, λύνει σημαντικά προβλήματα, είτε διαπραγματεύεται, ακόμα και όταν έρχεται σε επαφή και συνδέεται με τους συνεργάτες του, με υπαλλήλους, με πελάτες και ανταγωνιστές.

Η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του IQ και του EQ. Οι δημιουργικοί ηγέτες λειτουργούν με το ένστικτο, εστιάζουν και αγκαλιάζουν, είναι ευφάνταστοι, αποδέχονται την κριτική, αναζητούν την πρόοδο, ισορροπούν τον εαυτό τους και την ομάδα τους, παρακινούν ανθρώπους / εργαζόμενους, δεν φοβούνται να λειτουργήσουν out of the box.

Επιπλέον, είναι οραματιστές, το έργο τους έχει σκοπό και πάντα αναλαμβάνουν δράση όπως ακριβώς κάνουν και οι καλλιτέχνες.

Dean Reilly – ‘Renaissance Man’

Ποια είναι τα στοιχεία τα κυριότερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους δημιουργικούς ηγέτες ;

Οι δημιουργικοί ηγέτες:

  • Εξερευνούν – εκφράζουν και δοκιμάζουν τις νέες τάσεις στην κοινωνία, είτε πρόκειται για            τεχνολογία, τέχνη είτε για νέα προϊόντα ,υπηρεσίες κλπ.
  • Κλέβουν μια ιδέα, όπως κάνει ο καλλιτέχνης, αναδημιουργώντας και επανατοποθετώντας την, παρουσιάζοντάς την μέσα από το δικό του όραμα.
  • Λειτουργούν μέσω της κριτικής σκέψης, διότι το μυαλό τους είναι πάντα σε μια δημιουργική διαδικασία.
  • Συνδέουν και γεφυρώνουν το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον, το παλιό με το νέο και είναι περίεργοι με ότι τους περιβάλλει αναζητώντας το ανεξερεύνητο όπως και οι καλλιτέχνες επίσης κάνουν.
  • Προσπαθούν να μεταμορφώσουν τους άλλους, λειτουργώντας οι ίδιοι ως παράδειγμα.
  • Δημιουργούν χώρο για κοινές εμπειρίες.
  • Μπορούν να αλλάξουν την ζωή μας ουσιαστικά, έχοντας την ικανότητα να έρχονται με ιδέες για την επίλυση προβλημάτων και την αξιοποίηση ευκαιριών.
  • Μετατρέπουν τις δημιουργικές ιδέες σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Έχουν φαντασία, περιέργεια, αυθεντικότητα, είναι μεταρρυθμιστές.

Boss & Leader

  • Προσεγγίζουν και προσελκύουν τους σωστούς ανθρώπους, στις κατάλληλες στιγμές, στο  σωστό βαθμό για την υλοποίηση του έργου.
  • Επιτρέπουν στην ομάδα τους να είναι πιο δημιουργική και αποτελούν οι ίδιοι το σωστό παράδειγμα για την ομάδα.
  • Θέτουν συνεχώς ερωτήματα, έχουν την δική τους <ταυτότητα> και δεν φοβούνται να αμφισβητήσουν την παραδοσιακή σκέψη.
  • Αποδέχονται το αναπόφευκτο και την αξία της αποτυχίας, δημιουργούν την ψυχολογική ασφάλεια για τη μεγιστοποίηση της μάθησης από την αποτυχία , αναγνωρίζουν τα διαφορετικά επίπεδα της αποτυχίας και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς και την αξία της δεύτερης ευκαιρίας.

Boss & Leader

Για να αναπτυχθεί η δημιουργικότητα και η καινοτομία των ηγετών , πρέπει να καλλιεργηθούν ορισμένες «μαλακές δεξιότητες» (soft skills) όπως:

1. Αναλυτική νοημοσύνη, ικανότητα ανάλυσης των προβλημάτων, κριτική σκέψη.

2. Καλλιτεχνική νοημοσύνη , χρήση της φαντασίας, της οπτικής σκέψης και της διάκρισης των δυνατοτήτων.

3. Σχετική νοημοσύνη, τρόπος σύνδεσης και επιρροής των ιδεών σε μια ομάδα ,συνεργασία και συνδημιουργία.

4. Επιχειρησιακή νοημοσύνη, σχεδιασμός και οργάνωση, για την μετατροπή μιας ιδέας σε δράση.

Στον σημερινό ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό  και στην ανάγκη της μελέτης των συνεχόμενων κοινωνικών μεταβολών, χρειαζόμαστε στο επιχειρείν δημιουργικούς Ηγέτες, οραματιστές, ευέλικτους, που να εμπνέουν και να μην διστάζουν να παίρνουν ρίσκα. Ηγέτες δημιουργικούς με κίνητρο το πάθος τους όπως οι Henry Ford, Steve Jobs, Richard Branson, συνεχώς ανήσυχοι για νέες ιδέες , την κανοτομία, συνδέοντας τα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, που είναι η βάση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.


Ο κ. Μάικ Πετράκης (Co Founder Director at ‘Art InSide Business, Artist, Μέντορας στο ‘Early Warning Europe’) είναι ένας καλλιτέχνης με αρκετές εκθέσεις και παρουσιάσεις της δουλειάς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην καριέρα του έχει παντρέψει και συμπλεύσει πολλές φορές την Δημιουργική Βιομηχανία με την επιχειρηματικότητα, πιστεύοντας πως το ένα έχει να κερδίσει πολλά από το άλλο και τα δύο με γνώμονα την δημιουργική διαδικασία και με στόχο πάντοτε την καινοτομία.
Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς φορείς και εταιρείες έχοντας δώσει διαλέξεις, σεμινάρια και εκπαιδεύσει επάνω στην ανάπτυξη των soft & social skills, σε διάφορες εταιρείες/οργανισμούς, φορείς και ιδιώτες.