Η επιχειρηματικότητα σε όλο τον κόσμο δείχνει συνεχή βήματα ανάπτυξης. Τα στατιστικά στοιχεία μας δείχνουν μια συνεχή άνοδο στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Οι εξαγωγές αυξάνονται θεαματικά. Όλο και περισσότεροι νέοι θέλουν να κάνουν τη δική τους δουλειά, τη δική τους επιχείρηση. Και οι παλιοί επιχειρηματίες θέλουν να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Οι Έλληνες επιχειρηματίες – μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι – θέλουν να αναπτυχθούν. Να επεκτείνουν τη δουλειά τους. Να την κάνουν πιο παραγωγική και αποτελεσματική. Να δημιουργήσουν. Να αρπάξουν τις ευκαιρίες. Να αποτελέσουν μέρος του παγκοσμίου επιχειρηματικού γίγνεσθαι.

Ο θεσμός του Εθελοντή Μέντορα (Volunteer Mentor), που διεθνώς αποτελεί εργαλείο για τον επιχειρηματία, εμφανίζεται πλέον και στην υπηρεσία του Έλληνα επιχειρηματία.

Τι είναι το Mentoring;  Είναι μια συμβουλευτική υπηρεσία προς τον επιχειρηματία (νέο και παλιό) η οποία τον βοηθά:

  • Να αντιληφθεί πράγματα και καταστάσεις μέσα από το μάτι ενός τρίτου, εξωτερικού και αντικειμενικού παράγοντα.
  • Να εξωτερικεύσει (εκμυστηρευτεί) τις ιδέες και θέσεις του για την επιχείρηση του.
  • Να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και της οικογένειας του.
  • Να δώσει ιδέες και λύσεις σε θέματα και προβλήματα που ο ίδιος είτε δεν θέλει, είτε αποφεύγει να αντιμετωπίσει.
  • Να φτιάξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο και να το ακολουθήσει.

Γιατί είναι σημαντικό το Mentoring; Όλοι οι επιχειρηματίες, νέοι και παλιοί, φτασμένοι, επιτυχημένοι και όχι, θέλουν κάποιον δίπλα τους στον οποίο να πουν τα ιδιαίτερα θέματα που απασχολούν αυτούς και την δουλειά τους. Κάποιον που θα τους ακούσει και μαζί θα προχωρήσουν στη λύση.

Ο Μέντορας  είναι αυτός ο άνθρωπος – κλειδί. Θα ακούσει τον επιχειρηματία. Θα συζητήσει μαζί του. Θα προτείνει πράγματα και ιδέες. Και θα είναι κοντά του στην υλοποίηση τους.

Ουκ έστιν έν’ άνδρα πάντα πράττειν (Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τα κάνει όλα μόνος του] – Δημοσθένης.

Θα μου πείτε: ένας επιχειρηματίας που «θεωρεί» τον εαυτό του «φτασμένο και πετυχημένο» χρειάζεται Mentoring; Χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη; Σαφέστατα.

Ειδικά οι Έλληνες επιχειρηματίες – σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται – που είναι εγωιστές και «φαινομενικά» δεν δέχονται άλλους στο σβέρκο τους.

Η απάντηση – λοιπόν – είναι απόλυτη. Ναι, χρειάζονται έναν ειδικό. Ο οποίος με την αντικειμενική άποψη, την εξειδίκευση και την εμπειρία του θα τον βοηθήσει και θα τον οδηγήσει να ξεπεράσει καταστάσεις και να προχωρήσει μπροστά.

Τα στερεότυπα «εγώ είμαι φτασμένος, δεν έχω ανάγκη», «εγώ δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω» και τόσα αλλά αρνητικά, είναι που κρατούν τον Έλληνα επιχειρηματία πίσω. Ιδιαίτερα τώρα, που η επιχειρηματικότητα παγκόσμια αλλάζει τα δεδομένα δραματικά και με τρομερή ταχύτητα.

Στην επιχειρηματική μου πορεία σαν σύμβουλος, έχω γίνει μάρτυρας πολλών τέτοιων εξελίξεων και καταστάσεων. Είτε πρόκειται για μικρή ή μεσαία επιχείρηση. Νέα ή παλιά.

Στην αρχή, όλοι οι επιχειρηματίες έχουν μια «εγωιστική» άποψη και εικόνα για τους εαυτούς τους. Το «εγώ» υπερισχύει. Μετά όμως από κάποιες συναντήσεις και συζητήσεις, η πόρτα ανοίγει και ως δια μαγείας όλα τα μυστικά και εσωτερικά θέματα και προβλήματα αποκαλύπτονται.

Για παράδειγμα:

  • Γιατί ενώ η επιχείρηση πάει καλά, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα; Τι φταίει;
  • Γίνεται καλή διαχείριση του ταμείου;
  • Γιατί ενώ υπάρχει ζήτηση οι πωλήσεις δεν είναι ικανοποιητικές;
  • Είναι η προβολή και η πολιτική marketing καλή; Φέρνει αποτελέσματα;
  • Μήπως χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης, πολιτικής;
  • Τα social media παίζουν και πόσο αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη;
  • Υπάρχει και υλοποιείται business plan;
  • Διεθνείς συνεργασίες, εξαγωγές και εξωστρέφεια. Είναι υπαρκτές έννοιες για την επιχείρηση;
  • Τι γίνεται με το προσωπικό;

Τα θέματα είναι πολλά. Και ας μην φαίνονται. Και ο επιχειρηματίας έχει την ανάγκη κάποιου να ακουμπήσει. Να είναι δίπλα του. Και αυτός ο κάποιος είναι ο Μέντορας.

Πρόσφατα και μετά από τρεις συνεχείς επισκέψεις των τριών μηνών (τρία χρόνια) στο Port Elisabeth της Νότιας Αφρικής, ολοκληρώσαμε ένα πρόγραμμα consulting – coaching – mentoring σε μια μεσαία επιχείρηση dry-cleaning. Η εταιρία, που υπάρχει εδώ και 50 χρόνια, απασχολεί 14 άτομα προσωπικό και προσφέρει υπηρεσίες όπως dry cleaning, shoe repair-clothing και apparel repair, wetsuits και horse riding outfits και άλλες εξειδικευμένες εργασίες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην οργάνωση και διοίκηση, στην προβολή και επικοινωνία καθώς και στη διαχείριση των εσόδων.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια επιτόπιας συνεργασίας και με δεδομένο την δυσκολία να πεισθεί ο επιχειρηματίας για τις όποιες αλλαγές, καταφέραμε :

  • Να εγκαταστήσουμε νέο και σύγχρονο ψηφιακό σύστημα παραλαβής – παράδοσης και παρακολούθησης των προϊόντων. Με αποτέλεσμα ένα σημαντικό οικονομικό όφελος πολλών χιλιάδων rand (τοπικό νόμισμα) και μια θέση εργασίας.
  • Να επανασχεδιάσουμε τις θέσεις εργασίας καθώς και τους χώρους παραγωγής. Αποτέλεσμα: καλύτερη τοποθέτηση προϊόντων και ροή παραγωγής.
  • Να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες εργασίας και σχέσεων μεταξύ του προσωπικού. Αποτέλεσμα: μείωση των αντιθέσεων, πιο ευχάριστο περιβάλλον.
  • Να ελέγξουμε τα έξοδα με ομαδοποίηση, λιγότερες μετακινήσεις και μεγαλύτερη ταχύτητα στην παράδοση (χωρίς να βλάψουμε την ποιότητα). Αποτέλεσμα: μείωση των εξόδων κατά τουλάχιστον 25% σε μια πολύ δύσκολη περίοδο από πλευράς γενικότερης οικονομικής κρίσης στην χώρα.
  • Να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες προωθητικές ενέργειες για την καλύτερη και πιο αποδοτική λειτουργία της επιχείρησης. Αποτέλεσμα: ικανοποίηση των πελατών για το νέο περιβάλλον, αύξηση των εσόδων, βελτίωση της εικόνας (εξωστρέφεια).
  • Να οργανώσουμε σεμιναριακές – ενημερωτικές συναντήσεις με το προσωπικό σχετικά με την εξυπηρέτηση πελατών (customer service) καθώς και την αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι πολλές και είναι ο κανόνας. Αναφέρω αυτήν γιατί είναι πρόσφατη και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτική των υπηρεσιών που προσφέρει ο σύμβουλος Μέντορας. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επιχειρηματίες που έχουν πολλά χρόνια στη δουλειά και θεωρούν ότι είναι αυτοί και κάνεις άλλος.

Όταν όμως ο επιχειρηματίας αντιληφθεί και κατανοήσει την ανάγκη για βοήθεια, τότε ο Μέντορας  θα γίνει το επόμενο απαραίτητο επιχειρηματικό βήμα και εργαλείο.

Θα λέγαμε ότι ο Μέντορας είναι ένας «γιατρός» που έρχεται όχι για να θεραπεύσει αλλά για να συμβάλει στην «ίαση». Με τις γνώσεις, την εξειδίκευση, την εμπειρία, την αντικειμενικότητα του. Είναι το τρίτο μάτι που βλέπει τα πράγματα από απόσταση. Και μπορεί να προτείνει ιδέες και λύσεις . Πρακτικές και εφαρμόσιμες.

Ο επιχειρηματίας, όπως έχει τον δικηγόρο, τον λογιστή, έτσι θα βλέπει και τον Μέντορα. Σαν εργαλείο για την επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία της δουλειάς του.

Σημείωση: Εδώ και ένα χρόνο τρέχει το πρόγραμμα Early Warning Europe www.earlywarning.eea.gr

Είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες επιχειρηματίες να συνεργαστούν  με Έλληνες Μέντορες σε εθελοντική βάση. Και μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί πετυχημένο.


Ο Δρ. Θεόδωρος Κόκκορης είναι καθηγητής Διεθνούς marketing και επιχειρηματικότητας και εξειδικευμένος σύμβουλος σε θέματα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, Επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα, επενδύσεων και εξωστρέφειας επιχειρήσεων. Είναι πιστοποιημένος αξιολογητής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επενδυτικών προτάσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και πιστοποιημένος επιθεωρητής ISO και ξενοδοχείων. Αρθρογράφος και συγγραφέας βιβλίων σε θέματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα, το marketing, την επικοινωνία, τις πωλήσεις, τις Διεθνείς σχέσεις, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, το Business and Marketing plan, κ.ά.