Σεμινάριο στο πλαίσιο του Προγράμματος «Έγκαιρη Προειδοποίηση» – Η πολωνική εμπειρία στην υποστήριξη επιχειρήσεων και η μεθοδολογία GROW

Με κεντρικό μήνυμα «η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία» η κα. Ελένη Τζόκα μετέφερε, στη διάρκεια ειδικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, την πολωνική εμπειρία στην «Έγκαιρη Προειδοποίηση» επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα.
Το σεμινάριο έλαβε χώρα την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 στο Ε.Ε.Α., με κεντρική εισηγήτρια την κα. Τζόκα, από τον μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Fundacja Firmy Rodzinne (FFR) -έναν εκ των δύο εταίρων οι οποίοι υλοποιούν το Πρόγραμμα στην Πολωνία. Η κα. Τζόκα είναι επικεφαλής του Τομέα Προγραμμάτων, υπεύθυνη για την Εργασία των Μεντόρων, την εκπαίδευση και την εξέλιξή τους.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Έγκαιρη Προειδοποίηση», που «τρέχει» στην Πολωνία τον τελευταίο χρόνο, συνολικά 70 μέντορες έχουν παράσχει βοήθεια σε περίπου 200 επιχειρήσεις. Όπως υπογράμμισε η κα. Τζόκα, οι μέντορες αποτελούν τον πιο πολύτιμο κρίκο της αλυσίδας παροχής βοήθειας στις επιχειρήσεις. Με στόχο την αποτελεσματικότερη δυνατή παρέμβασή τους προς όφελος των επιχειρηματιών, οι μέντορες στην Πολωνία συνεργάζονται στενά και δουλεύουν ως ένα κοινό δίκτυο στο πλαίσιο του οποίου διερευνώνται και προτείνονται οι βέλτιστες παρεμβάσεις για την υπέρβαση των δυσκολιών και την ομαλή συνέχιση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Η κα. Τζόκα παρουσίασε, ακόμη, στους Έλληνες εθελοντές μέντορες του Προγράμματος, που γέμισαν την αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Ε.Α., τη μεθοδολογία  GROW – (Goal, Reality, Options, Will) για την υποστήριξη επιχειρηματιών, ενώ ακολούθησε εργασία σε ομάδες για την πρακτική εφαρμογή της εν λόγω μεθοδολογίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ GROW – ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Γ.Γ. ΕΕΑ: Κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση

 

Στο σεμινάριο παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, ο οποίος τόνισε την κρισιμότητα αλλά και τη δυσκολία της έγκαιρης διάγνωσης τυχόν προβλημάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η δυσκολία, όπως εξήγησε, έγκειται στο γεγονός ότι ένας μικρός επιχειρηματίας διαδραματίζει ταυτόχρονα πολλούς ρόλους στην επιχείρησή του (μάνατζερ, οικονομολόγος, νομικός, φοροτεχνικός) και την ίδια ώρα επιχειρεί σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Ως εκ τούτου, σε πολλές περιπτώσεις αργεί να επεξεργαστεί και να κατανοήσει τα μηνύματα από κάποιες επιλογές που μπορεί να μην είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Σε αυτό το σημείο έρχεται ο ρόλος του Προγράμματος «Έγκαιρη Προειδοποίηση» και των εθελοντών μεντόρων, που καλούνται να σταθούν δίπλα στους επιχειρηματίες, βοηθώντας τους να αλλάξουν στρατηγική και προχωρήσουν σε βελτιώσεις.
Για την «Έγκαιρη Προειδοποίηση» μίλησαν ακόμη τα μέλη της ομάδας του Ε.Ε.Α.  και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που «τρέχουν» το Πρόγραμμα στην Ελλάδα. Από το Ε.Ε.Α: Σύρος Κοσκοβόλης, Άννα Γκρινιάρη, Γιώργος Φλωράς, Στέφανος Κομνηνός, Δημήτρης Αναστασόπουλος, Βάιος Κώτσιος, Πόπη Βασιλάκη, Ευαγγελία Δραγατσανού. Από τη ΓΣΕΒΕΕ: Ηλίας Γεωργόπουλος.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

 

  • Η κα  Ελένη Τζόκα  είναι πτυχιούχος ιατρός (Ιατρική Ακαδημία Πόζναν 1993), διαθέτει εμπειρία 23 και πλέον χρόνων στην εκπαίδευση Στελεχών Διοίκησης και σε  Προγράμματα  για ΜΜΕ και άλλους Οργανισμούς. Είναι πιστοποιημένη διεθνής εκπαιδεύτρια σε επιχειρηματικά θέματα, καθώς επίσης και σε  θέματα  ανάπτυξης soft skills και ευεξίας.
  • Εργάζεται στον μη Κερδοσκοπικό  Οργανισμό: Fundacja Firmy Rodzinne (FFR), όπου είναι επικεφαλής του Τομέα Προγραμμάτων. Ειδικότερα, είναι υπεύθυνη για την Εργασία των Μεντόρων, την εκπαίδευση και την εξέλιξη τους.
  • Πιστεύει πολύ στις δυνατότητες των ανθρώπων και στο ότι όλοι οι απαιτούμενοι πόροι για την βέλτιστη απόδοση βρίσκονται μέσα τους. Είναι αφοσιωμένη στο να βοηθά τους άλλους να ανακαλύψουν τις ικανότητες τους και να ενισχύει περαιτέρω τα δυνατά τους σημεία.
  • Είναι παντρεμένη, έχει τρία παιδιά και κατάγεται από την Ελλάδα.