Μέσω του Προγράμματος «Έγκαιρη Προειδοποίηση», επιχειρήσεις με προβλήματα βιωσιμότητας μπορούν να διεκδικήσουν μια 2η ευκαιρία. Στη διαδικασία αυτή ο ρόλος των ειδικών-μεντόρων είναι καθοριστικός. Ο Δανός εθελοντής μέντορας Johnny Heinmann μεταλαμπάδευσε στους Έλληνες μέντορες την πολύτιμη και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία του, που μπορεί να «ανοίξει» δρόμους και στους ίδιους.

Την πολύτιμη εμπειρία του ως εθελοντής μέντορας του Early Warning Δανίας μετέφερε ο κ. Johnny Heinmann στους Έλληνες  μέντορες, οι οποίοι συμμετείχαν στο πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Έγκαιρη Προειδοποίηση και 2η Ευκαιρία Επιχειρήσεων».
Ως Εθελοντής Μέντορας, από το 2013, ο κ. Heinmann έχει κληθεί να βοηθήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις να ξαναβρουν το δρόμο τους, αντιμετωπίζοντας ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση προβλήματα και ανάγκες. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, δεν επρόκειτο για «Early» (Έγκαιρη) αλλά για «Late» Warning (Προειδοποίηση).
Στην κατάμεστη αίθουσα του Ε.Ε.Α., δεκάδες Έλληνες εθελοντές μέντορες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον κ. Heinmann συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρήσεων σε κρίση και τον τρόπο με τον οποίο ο Δανός εθελοντής μέντορας τις χειρίστηκε, συμβάλλοντας στη διάσωσή τους. Παρουσίασε, ακόμη, συγκεκριμένα εργαλεία και μεθόδους προσέγγισης, ενώ οι συμμετέχοντες εργάστηκαν ανά ομάδες σε πραγματικές περιπτώσεις. (Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τη συνοπτική του παρουσίαση. Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην παρουσίαση δεν αντιστοίχουν στα πραγματικά πρόσωπα).
Ο Δανός εθελοντής αναλαμβάνει ανά έτος, περίπου 500 επιχειρήσεις, για ανάκαμψη, ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων ή/και κλείσιμο. Είναι μέλος του Σώματος Εθελοντών Συμβούλων του Early Warning Denmark και πρόεδρος των Εθελοντών Μεντόρων της περιφέρειας Midtjylland.
ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η αξία της προσφοράς

 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσφοράς και της στήριξης επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ευχαρίστησε τους Έλληνες εθελοντές μέντορες για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα και δήλωσε ότι το Ε.Ε.Α. θα είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν προς όφελος των επιχειρήσεων, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία και η χώρα.

Οι βασικές αρχές του Προγράμματος

 

Τις βασικές αρχές του «Early Warning» παρουσίασε ο υπεύθυνος  του Προγράμματος για το Ε.Ε.Α. κ. Σύρος Κοσκοβόλης. (πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την παρουσίαση)

 

 

Για το Πρόγραμμα και την μέχρι τώρα εξέλιξή του μίλησε και ο Project Manager του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Ηλίας Γεωργόπουλος.

 

 

Στην Ελλάδα το Πρόγραμμα «τρέχουν» το Ε.Ε.Α. και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Η πιλοτική εφαρμογή περιλαμβάνει την υποστήριξη  875 επιχειρήσεων (Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ιωάννινα).
Μέχρι στιγμής, στην Αττική έχουν υποβάλει αιτήσεις 46 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 7 έχουν κριθεί μη επιλέξιμες και οι 24 έχουν ήδη συνδεθεί με μέντορες, στη Θεσσαλονίκη 16 επιχειρήσεις, στα Ιωάννινα 6 επιχειρήσεις και στο Ηράκλειο Κρήτης 2 επιχειρήσεις.
Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων έχουν ως εξής:
• Η επιχείρηση είναι γραμμένη στο ΓΕΜΗ και λειτουργεί τουλάχιστον τρία χρόνια
• Η επιχείρηση είναι ενεργή. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που έχουν μπει στην διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ή κόκκινων δανείων.
• Η παρεχόμενη βοήθεια απευθύνεται σε επιχειρήσεις ή/και αυτοαπασχολούμενους και όχι φυσικά πρόσωπα
• Η επιχείρηση αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, δηλαδή δεν είναι μια «επιχείρηση χόμπι».
• Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις οικονομικής δυσπραγίας.
Εάν η επιχείρηση πληροί αυτά τα ελάχιστα κριτήρια είναι επιλέξιμη για διάγνωση από τον Σύμβουλο-Διαγνώστη, ο οποίος θα προσδιορίσει και το είδος της βοήθειας που χρειάζεται η επιχείρηση.