Με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, (ΓΣΕΒΕΕ), πραγματοποιήθηκε, στις 18 Μαΐου 2017,  Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης Επιχειρήσεων & 2ης Ευκαιρίας Επιχειρηματιών.

 

Το  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  «Ευρωπαϊκό Δίκτυο  Έγκαιρης Προειδοποίησης Επιχειρήσεων και 2ης Ευκαιρίας Επιχειρηματιών», χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία COSME και  συμμετέχουν δεκαπέντε φορείς (Υπουργεία, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Κοινωνικοί Εταίροι και Μη Κερδοσκοπικοί  φορείς),   από  επτά (7) χώρες (ΔΑΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ,ΕΛΛΑΔΑ,ΙΤΑΛΙΑ , ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ). Στόχος του Δικτύου είναι η παροχή εξειδικευμένης βοήθειας  στις  επιχειρήσεις για

  • να προβαίνουν εγκαίρως σε αναδιάρθρωση, ώστε να διασώζονται οι θέσεις εργασίας και να διατηρείται η αξία της,
  • να υποστηρίζονται οι  επιχειρηματίες που αποτυγχάνουν για να στέκονται ξανά στα πόδια τους πιο γρήγορα και να κάνουν μια νέα προσπάθεια έχοντας τη σοφία της εμπειρίας.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ και βουλευτής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Αντώνης Παπαδεράκης,ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Σιούφας, εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων και επιχειρηματίες.

 

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο κ. Κ. Ανδρόπουλος, Υπεύθυνος Μονάδας Προγράμματος COSME και Πολιτικών ΜμΕ, Γ. Δ. Εσωτερικής Αγοράς Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜμΕ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης ο κ. Soren Boutrup, Υπουργείο Ανάπτυξης της Δανίας, ο κ.  Michael Lynge Hansen, Σύμβουλος επιχειρήσεων EarlyWarning Denmark και ο κ. Attila von Unruh, Διευθυντής TEAM U, Γερμανία,  και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης  Κουρμούσης.

Μιλώντας από το βήμα της ημερίδας ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

 

«Προγράμματα όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο  Έγκαιρης Προειδοποίησης, η χώρα μας, λόγω της κρίσης, τα έχει σήμερα περισσότερη ανάγκη. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παντού έχουν προβλήματα αλλά στην Ελλάδα έχουμε δύο ιδιαιτερότητες:

-Η πρώτη αφορά το ειδικό βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι πάρα πολύ σημαντικό σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

-Η δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι πως εδώ έχουμε και τη μεγαλύτερη καταστροφή μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα έχουμε 700.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή το 99,9% των επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν 1,8 εκ. εργαζόμενους ή το 87,3% των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Το αντίστοιχο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ είναι 66%. Οι ΜμΕ παράγουν το 75% της προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα, έναντι 57,5% στην ΕΕ. Ό,τι συμβαίνει, λοιπόν, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας επιδρά άμεσα σε όλη την οικονομία.

Η ανάκαμψη της οικονομίας και ή έξοδος από την κρίση απαιτεί την ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξή τους. Για το λόγο αυτό εργαλεία όπως το Δίκτυο  Έγκαιρης Προειδοποίησης είναι άκρως απαραίτητα.»

 

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην ομιλία του επεσήμανε ότι:

«Η εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον όχι μόνο πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά συνολικά της ελληνικής οικονομίας, καθώς η πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ, για τη διάσωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, είναι πλέον φανερό ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς και να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στη γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης.

Στόχος μας να είναι η απόκτηση μεθοδολογίας και εργαλείων που αφορούν στη διαβάθμιση του επιχειρηματικού κινδύνου και στην έγκαιρη προειδοποίηση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση ώστε να αποτρέπεται η βίαιη πτώχευση και στην ενθάρρυνση της δεύτερης ευκαιρίας για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.»

 

 

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος  Καββαθάς, ανέφερε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Την περίοδο 2010-2015 έκλεισαν περίπου 250.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτό είναι αρκετό να καταδείξει το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας και κατ΄ επέκταση στην εθνική οικονομία.

Η καθημερινότητα που βιώνουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά οδυνηρή, αφού ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας έχει υποστεί τέτοια οικονομική καταστροφή , που πολλοί από αυτούς, ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.  Σύμφωνα μάλιστα, με εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το ένα τρίτο των νεόπτωχων προέρχεται από τις επαγγελματικές τάξεις και κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό να προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, κυρίως όμως να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την δημιουργία ενός πλαισίου υποστήριξης των επιχειρήσεων.»

 

Για την επιτυχία των στόχων του προγράμματος στην Ελλάδα:

 

  • Δημιουργείται  ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την έγκαιρη προειδοποίηση και τη δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε κίνδυνο.
  • Εφαρμόζεται  μια ολοκληρωμένη και καινοτόμος προσέγγιση για τον εντοπισμό ,την επικοινωνία και την προσέγγιση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο, με τη χρήση βάσεων δεδομένων και  δικτύων, για την  αναδιάρθρωσής τους σε πρώιμο στάδιο.
  • Παρέχεται  βοήθεια σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο, με τη δημιουργία, εργαλείων  διάγνωσης και αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων που δημιούργησαν τις δυσκολίες, Μητρώου Εθελοντών Μεντόρων  για την  παροχή  συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα επιχειρηματικότητας, διαχείρισης κρίσεων, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενθάρρυνσης των επιχειρηματιών καθώς και νομικών συμβουλών για την αντιμετώπιση δυσχερειών ή την  πτώχευση και την δεύτερη ευκαιρία.

Μέσω του προγράμματος θα υποστηριχτούν στην Ελλάδα αρχικά 700 επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσκολία, θα δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το ΙΜΕ /ΓΣΕΒΕΕ για την έγκαιρη διάγνωση , την αναδιάρθρωση και την παροχή της 2ης ευκαιρίας στους επιχειρηματίες και θα μεταφερθεί η εμπειρία σε  όλα τα Επιμελητήρια της χώρας και θα παρασχεθεί η αναγκαία τεχνογνωσία με την δημιουργία Ακαδημίας Εκπαίδευσης Έγκαιρης Προειδοποίησης για την εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων, μέσω  ενός πιστοποιημένου εκπαιδευτικού  προγράμματος, που θα παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις για την υποστήριξη των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας που βρίσκονται σε δυσκολία.

Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», και Διαδικτυακός Χορηγός Επικοινωνίας το site naftemporiki.gr.